Facebook privé en zakelijk, hoe zit dat nou?!

In de workshops die wij geven krijgen we geregeld vragen over hoe het nou zit met privé en zakelijk op Facebook. De platformen die we kennen zoals Twitter, LinkedIn, Facebook, Google+, etc. gaan ervan uit dat je contact maakt met personen zoals in het dagelijks leven (zoals ik het noem de “digitale mond-op-mond reclame”). Ze gaan ervanuit dat je een account aanmaakt als een “echt” persoon en sommige bieden de mogelijkheid om je bedrijf apart te profileren bijv. Facebook pagina’s, LinkedIn en Google+ bedrijfspagina’s. Dit houdt ook in dat de mogelijkheden voor een profiel anders zijn dan voor een bedrijfspagina.

Omdat er vanuit wordt gegaan dat je als persoon (tenzij je beroemd bent en dan ook een pagina moét maken) niet duizenden vrienden/kennissen hebt is het privé profiel op Facebook beperkt tot 5000 vrienden.

Persoonlijk vind ik dit al veel, want hoe kan je contact houden met al deze “vrienden”. Dan is het toch ook 1 richtingsverkeer net als met een pagina met likes.

Als je dus een bekend persoon bent, een onderneming of een instelling dan kun je in verschillende categorieën een zakelijke pagina aanmaken.

Wanneer je al een profiel hebt en deze zakelijk gebruikt of je hebt 2 profielen, 1 privé 1 zakelijk (dit is tegen de regels van Facebook en loop je het risico verwijdert te worden), dan kun je nu je privé profiel (zakelijk) omzetten naar een pagina, waar alle vrienden automatisch likes (fans) worden.

In het helpcentrum van Facebook staan diverse tips over het overzetten van profiel naar pagina.

Houdt rekening met de volgende punten:

 • Alle bevestigde vrienden en abonnees worden omgezet in personen die je nieuwe pagina leuk vinden (likes, fans).
 • Je huidige profielfoto wordt je paginafoto.
 • Je gebruikersnaam wordt de gebruikersnaam van je pagina.
 • Je blijft de beheerder van alle Facebook-pagina’s die je beheert.
 • De data wordt niet over gezet maak eerst een backup.

Om je profiel nú om te zetten naar een pagina ga je naar de migratietool van Facebook

Zodra je al een privéprofiel hebt als jezelf (een persoon) dan is het handig om enkele privacy instellingen aan te passen. (Lees de artikelen over de nieuwe Tijdlijn)

Wat zijn nu de verschillen tussen een profiel en een pagina (INFOGRAPHIC)?

Infographic Facobook profiel VS pagina

4 reacties op “Facebook privé en zakelijk, hoe zit dat nou?!

 1. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik heb nu een eigen en zakelijke pagina…. Maar hoe kan men nu de zakelijke pagina vinden?
  En hoe kan ik zorgen dat beide profielfoto ‘ s verschillen?

  • Hoi Doret,

   Bij de aanmaak van de zakelijk pagina heb je een verkorte link op kunnen geven facebook.com/[jouwpaginanaam] dit kun je zien op het moment dat je op je pagina zit, dan moet in de adresbalk deze link zichtbaar zijn. Als je daar nog een rij cijfers ziet, kun je via je admin panel een eigen naam aanmaken.

   Op zowel je profiel als je pagina kun je met je muis over de profielfoto heengaan en deze aanpassen.

   Als je nog vragen hebt hoor ik het graag!

 2. Duidelijke uitleg, maar…
  Als ik bovenstaande wil veranderen dan krijg ik de melding dat ik facebook als bedrijfspagina gebruik en naar mijn privepagina moet gaan. Maar dan ka ik toch niets meer veranderen?

  Met vriendelijke groet,
  Diana Jacobs

  • Beste Diana,

   Wat wil je precies veranderen?
   Algemeen gebeurt het bij sommige functies (vooral komt dit voor bij apps) dat je als “persoon” de wijzigingen moet doorvoeren. Je bent dan op je zakelijke pagina, maar als beheerder ingelogd.

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoord, anders hoor ik graag wat meer details.

   Gr, Saskia
   Download “Dé Tijdbesparende Social Media Checklist” op http://mijnsocialmediabootcamp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *